Recensamântul Motiunilor


Istoria motiunilor din Parlamentul României este una ampla si nejustificata. Mai bine zis o joaca a politicienilor ca sa ne arate ca ei fac ceva. Opozitia depune motiuni de cenzura pentru justificarea propriei existente, cei de la Putere ca sa le faca în ciuda. E un fel de alba-neagra, sau mai bine spus de Poker, miza fiind procentele de la urmatoarele alegeri, nu politicile bine facute pentru societate. Ultima motiune a fost pe 22 decembrie. Cu banderolele tricolore la bratul stâng (interesant este ca Iliescu în 1989 a purtat un snur tricolor în partea dreapta a sacoului), pulovere peste camasa, Opozitia si-a încercat din nou norocul la sfârsit de an. Îmi aduc aminte ca Ciutacu pe blogul sau, ne invita pe noi cititorii si criticii la adresa Opozitiei sa venim cu solutii pentru felul în care sa reactioneze si ce anume trebuie sa faca cei de la USL. Pâna aici s-a ajuns! Ponta ne spune ca e “timpul sa facem o noua Revolutie”. Daca dumnealui crede ca în ’89 a fost Revolutie, nu e pe drumul cel bun. Dar se vede ca e instruit bine de tataia Iliescu. Problema acum este ca Televiziunea Româna e în mâinile celor de la Putere, fabricile nu mai au muncitorimea, minerii de asemenea nu exista. Asadar cine iese la Revolutie?

Ultimul subiect a fost comasarea alegerilor. Este clar, pe vremea aia, nici Basescu, nici USL nu au vreun argument de ce, sau de ce nu ar trebui sa se comaseze alegerile. Ponta ne spune ca ni se fura dreptul la vot. Pai cine mai merge la vot? Membri de partid si oamenii de legatura. Pentru cine sa voteze cetatenii? Basescu pe cealalta parte ne spune ca alegerile comasate nu afecteaza democratia. Care democratie domnule? O mimare a politicii mai buna ca în România nu am vazut. Si uite asa mergem din motiune în motiune, si din stânga si din dreapta, ca nu întelegem si nu rezolvam nimic. Sunt convins ca seria motiunilor initiate de USL (“Motiunea României majoritare, motiune populara”, “Dupa 22 de ani, democratia în pericol”, “Sistemul sanitar din România: Alarma de Cod Rosu”, “Codul Boc- salarii mici, somaj mare, firme falimentare”, “Opriti genocidul social” etc.) ar trebui sa se termine cu “Opozitia în pericol: Flacara violent ataca din nou”. Eu nu cred în nicio motiune, de oricine e depusa si cum am precizat anul trecut prin octombrie, pierdem timp, bani si atrofiem mintile alegatorilor. Cineva trebuie sa îi opreasca pe acesti Mimi!

Alegerea unei Cabine de Dus


Cand va duceti in magazine pentru a va alege o cabina de dus, trebuie sa aveti in vedere mai multe aspecte, pe langa cele financiare bineinteles: In primul rand dimensiunile unei cabine de dus, astfel incat sa aveti suficient spatiu pentru spalat atat dumneavoastra cat si restul membrilor familiei. O cabina mult prea mica va poate impiedica sa va miscati lejer si poate inmagazina mult prea mult abur, extrem de incomod respiratiei, facandu va sa iesiti de la dus repede si nici decum relaxati. Cum preturile nu difera foarte mult, compromisul nu isi are rostul mai ales avand in vedere timpul indelungat in care veti utiliza cabina respectiva. Tinand cont de locul de care dispuneti in camera baii, alegeti o cabina patrata sau una semi rotunda pentru a castiga ceva mai mult spatiu. 


Urmeaza sa va orientati si in privinta deschiderii, o cabina de dus cu usi glisante fiind mult mai utila decat una cu usi batante sau pliante, usile sale ocupand loc redus atunci cand se deschid si fiind mult mai usor de utilizat. Acestea sunt principalele aspecte ce se imbina cu pretul si de care trebuie sa tineti contat atunci cand alegeti o cabina de dus pentru acasa, dar mai exista si extra dotari ale acestor cabine de dus, pentru care puteti opta in functie de bugetul disponibil. Puteti adauga unei cabine simple de dus un sistem de hidromasaj pentru o relaxare ce se ridica la nivelul celei oferite la un spa. Deasemenea, pentru a-i creste confortul cabinei, puteti integra aia si un scaun pentru dus. Acesta este pliabil si nu va consuma spatiu cat timp nu il utilizati. Adaugand si una din aceste doua dotari sau chiar pe ambele, cabinei de dus i veti creste valoarea de la un simplu loc pentru spalare la un adevarat loc pentru rasfat pe placul oricarui menbru al familiei de la cel mai mic la cel mai in varsta.

Simion Cojocaru - Mesterul Obiectelor în Miniatura


În Ocna Sibiului, un singur locuitor mai pastreaza un obicei vechi al zonei: arta mestesugului obiectelor în miniatura. Numele lui este Simion Cojocaru si la cei 74 de ani ai sai a fascinat prin creatiile lui toata tara. La ce viseaza si ce importanta are traditia pentru mesterul Cojocaru, veti afla în cele ce urmeaza. Când te gândesti la un mester popular aflat în atelierul lui, îti închipui un om solid, cu mânecile camasii suflecate, asudând din greu la obiectul pe care îl realizeaza. Mestesugarul Simion Cojocaru, este firav si mic de statura, dar creeaza de peste 30 de ani din mâinile lui puternice lucruri liliputane pentru care i s-a dus vestea atât în tara cât si în strainatate. El a mestesugit ca pasiune apoi ca meserie carucioare, razboaie de tesut, rotile, masini de semanat porumb, teascuri, roabe cu doua roti, roti ornamentale, si toate în miniatura. Toate aceste obiecte enumerate par azi piese de muzeu, dar, din fericire, nu este asa. Ceea ce face el este la cautare chiar si în zilele noastre: „Marfa mea este foarte cautata si nu numai la Sibiu. Am dus si la Cluj, au venit oameni si la mine acasa, din Franta, Germania, Anglia sau America” ne asigura domnul Cojocaru. 

Preturile produselor realizate în mod constant de catre domnul Cojocaru variaza între 2 lei (un suport de ou, de exemplu) si 350 de lei (o macheta în miniatura). De la miniaturi la giganti de lemn. Simion Cojocaru este membru al Academiei Artelor Traditionale de câtiva ani si a primit diverse premii pe plan local. Pentru ca este apreciat, de multi ani el nu se mai deplaseaza sa-si caute clientii, ci acestia vin la el. Povesteste cu drag la oricine îl întreaba de prima realizare a lui, prima caruta în miniatura vânduta: „A fost mult pâna s-a dus prima caruta. Dup-aia au venit la mine cu nemiluita, nu se mai opresc. Vin si ma întreaba daca eu sunt acela care face caruta-minune. Ce caruta minune, zic, ati vazut-o ? Nu, dar am auzit de ea.” Si, când au vazut-o de-adevaratelea, au zis: „Adevarata minune!”. O alta piesa realizata de curând de Simion Cojocaru si pentru care este foarte mândru, este roata (deloc liliputana) de la intrarea în Etno-Tehno Parc, din Dumbrava Sibiului. „Cu CNM Astra am o colaborare foarte strânsa, aduc des marfa la Galeriile de arta din Piata Mica; am adus razboaie, carucioare, roti de tors, semanatori, pluguri, grape, tot de-astea mici... pentru ca le plac oamenilor” spune creatorul fericit ca mai sunt oamenii pasionati de arta populara româneasca.